3 Ocak 2008 Perşembe

Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu

1999 yılına gelindiğinde ülkemizde Ulaştırma ve Lojistik sektörü çok büyümüş ve dünyanın 40 ülkesiyle işbirliği yapar duruma gelmiştir. Özellikle Kara Ulaştırma'da 10.000'i aşan çekici filosuyla Türkiye, Avrupa'nın en büyük taşıma kapasitesine ulaşmıştır. Bu durum beraberinde eğitimli insana olan ihtiyacı hızla artırmış ve sektörü temsilen UND'nin öncülüğünde üniversitemiz rektörlüğüne Ulaştırma ve Lojistik konusunda bir Yüksekokul kurulması talebinde bulunulmuştur.

Üniversitemiz senatosu bu talebi değerlendirmiş ve 1999 yılında Türkiye'nin ilk ve tek "Ulaştırma ve Lojistik Yüksekokulu"nu ülkemiz açısından son derece önemli olan bir misyonu gerçekleştirmek ve "Ulaştırma ve Lojistik sektörüne, ülkenin ulusal ve uluslararası ilişkilerinde etkin rol alabilecek nitelikte, bilgili, yetenekli ve görgülü yönetici adayları yetiştirmek" amacıyla kurulmuştur. 1999-2000 Eğitim ve Öğretim yılında 65 öğrenciyle kapılarını öğretime açan yüksekokulumuz, 2003-2004 eğitim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Eğitimimiz bir yıl hazırlıkla beraber toplam beş yıldan oluşmaktadır.

Ülkemiz, bugün ekonomik gelişme yarışında başarılı olmak ve dünya ekonomisi ile bütünleşmek çabasındadır. Günümüzde yoğun rekabet sonucu ekonomik ilişkiler ulusal sınırlarımızı aşmış ve buna paralel olarak bir çok işletmemiz çok uluslu, çok ürünlü ve çok sektörlü karmaşık bir yapıya sahip olmuşlardır. Bu durum ise bir hizmet sektörü olan Ulaştırma ve Lojistik sektörünün hızla büyümesini tetiklemiştir.

Vizyonumuz, Avrupa ve Asya kıtaları arasında köprü ve bir lojistik üs konumunda olan Türkiye'nin "çağdaş ulaştırma ve lojistik politikalarının oluşturulması"na, ulaştırma ve lojistikle ilgili hizmet sektörlerinin ihtiyacı olan "eğitilmiş insan kaynağının yetiştirilmesi"ne yönelik çalışmalarla "ulusal ve uluslararası düzeyde saygın ve lider bir eğitim kurumu" olmaktır.

Yüksekokulumuzda teorik derslerin yanı sıra uygulama ile ilgili konuları da içeren bir eğitim programı benimsenmiş ve sektörde yetişmiş yöneticiler, öğretim görevlisi olarak yüksekokul bünyesine dahil edilmiştir. Bunun yanı sıra UND ve UTiKAD'ın işbirliği ile öğrencilerimize 2'nci ve 3'üncü sınıfların sonunda staj programları hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Temel amacımız, yabancı dil bilen ve sektörün uygulamalarına fiilen çalışarak katılıp yetişen, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı bilgileri de almış, nitelikli öğrenciler yetiştirmektir.

Yüksekokulumuzun yeni binası Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) öncülüğünde, 44 firmanın oluşturduğu konsorsiyum ile yaptırılarak 2004-2005 Eğitim ve Öğretim yılında hizmete açılmıştır. Yüksekokul binamız, iki kat olarak inşa edilmiştir. Toplam 6.500m2 kapalı alana sahip olan Yüsekokulumuzun 3 adet 120 kişilik, 1 adet 80 kişilik, 2 adet 60 kişilik amfilere, 1 adet bilgi işlem(bilgisayar) sınıfına, yabancı dil sınıflarına, konferans salonuna, idari ofislere, öğretim üyeleri odalarına, seminer salonlarına, kütüphane ve kafeteryaya sahiptir. Arazinin büyüklüğü çok geniş bir otopark ve açık hava dinlenme alanlarının da yerleşimine imkan sağlamaktadır.

Yüksekokulumuzda öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve sportif yönden gelişimlerini sağlamak amacıyla Lojistik Kulübü faaliyet göstermektedir. Lojistik Kulübü öğrencilere kendilerini geliştirmeleri doğrultusunda her türlü imkanı sunmaktadır. Öğrencilerimiz bir öğretim üyesinin denetiminde yürütülen sosyal faaliyet kollarından herhangi birine aktif olarak katılabilirler.

Öğrencilerimizin sosyal hayatının bir parçası olarak, dinlenme, yeme-içme ihtiyaçlarını karşılamak üzere bina dışında bir kültür merkezi bulunmaktadır. Burada öğrenci lokantası, kütüphane ile uzman doktorların sürekli hizmet verdiği İ.Ü. Mediko-Sosyal Merkezi yer almaktadır.

Hiç yorum yok: